Ezt a finom, egészséges kenyeret akár reggelire is el lehet készíteni, csak előtte való este készítsünk össze/elő mindent.
Készítsünk elő:
1 tojás
250 ml házi almaszósz
55 g olvasztott margarin
110 g nádcukor vagy nyírfacukor
285 g fehér tönkölyliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
70 g mazsola
55 g dió, kicsire vágva
És akkor:
1. Kapcsoljuk be a sütőt 180 C° fokra és készítsünk elő egy 23x13 cm-es hosszúkás kenyér sütő tepsit. Vajazzuk ki és az aljába tegyünk egy sütőpapírt.
2. Törjük fel a tojást és keverjük össze villával. Tegyük hozzá az almaszószt és az olvasztott margarint, majd a cukrot.
3. Egy másik tálba tegyük a lisztet, sót, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és keverjük el.
4. Öntsük hozzá az almaszószos keveréket.
5. Szórjuk bele a mazsolát és a diót. Forgassuk össze, majd öntsük bele a tepsibe.
6. Kb. 1 órát süssük, majd végezzünk tűpróbát, akkor jó, ha már nem lesz tésztás. 10 percig hagyjuk a formában, majd tegyük rácsra és hagyjuk egészen kihűlni.
7. Vajjal, margarinnal vagy önmagában is nagyon finom.
Házi almaszósz:Szinte minden bioboltban kapható nálunk, nagy cimke hirdeti az üvegen, ha HOMEMADE, vagyis házi készítésű. Az árán is látszik. Pedig az elkészítése nagyon egyszerű, és nemcsak bébiknek való. :) Ehhez a sütihez 6 nagyobb almát meghámoztam, kockára vágtam és egy fél citrom levével, 1 evőkanál agave sziruppal, és egy kevés vízzel (tényleg csak kevéssel) egy teflon lábasba tettem. Forrástól számított 2 percig főztem, s mivel villanytűzhelyünk van, lefedve otthagytam éjszakára. Reggel a botmixerrel pürésítettem. Az állaga és az íze is pont' jó volt. Ha valaki édesebben szereti tehet bele több cukrot, édesítőt, vagy, ha édesebb az alma, akkor akár el is hagyhatja.
Agave szirup
Honnan származik?
Eredetileg az USA déli részéről, Mexikóból, Közép-Amerikából és az Antillák szigetvilágából származik. A XVII. századtól portugál és spanyol hajósok közvetítésével a mediterrán éghajlatú európai országokban is megjelentek. A hazai és az európai botanikus kertek részét képezi ez a kaktuszféle. Ennek a növénynek a koncentrál nedve adja az agave szirupot amely édesítőszerként ismeretes. Egészségesebb és lényegesen kevesebb is kell belőle mint a fehér vagy a barna cukorból.
Mit tartalmaz?
Az agave növény szárából nyerik a nedvet, így minnél idősebb a növény annál több nedvet ad. Ez a lé fruktózt és glükózt tartalmaz, de található még benne vas is. 100 ml agave szirup 300 kalóriát tartalmaz, de mivel kevés mennyiségre van szükség belőle és ajánlott diétázóknak is. Cukorbetegek is fogyaszthatják!
Mi készüljön belőle?
Bio változata is létezik, érdemes használni mert sokoldalúan használható mint bármelyik ismert édesítő. Készülhet vele sütemény, édesség, keksz vagy bármilyen sült és főtt étel amibe cukrot használnánk. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, nincs kellemetlen utóíze. Különböző nyers alapanyagokból készült ételek édesítésére is alkalmas, könnyen eloszlik-oldódik benne.
Forrás: www.harmonet.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése